Vad är practical branding?

Bryggan mellan ditt varumärkes designidentitet, och det vardagliga arbetet i din organisation - det är vad practical branding är. När designbyrån lämnar över och ni ska kommunicera ert brand, det är då vi kommer in!

Practical branding är ett etablerat begrepp men kan vara en helt ny term för många. Vad betyder det egentligen och vad är skillnaden från annan typ av branding?

På Rehngruppen specialiserar vi oss på just practical branding. Låt oss därför förklara varför det är viktigt för din organisation!

Branding

De engelska termerna brand och branding skapar en del förvirring när de gemensamt översätts till svenskans varumärke. Lite olyckligt klumpas de två engelska begreppen ihop till ett, vilket ställer till det en del när vi sen ska prata om practical branding, så vi börjar med att reda ut skillnaden:

Brand, det vill säga varumärke, är det du känner instinktivt i magen när du tänker på ett företag, en tjänst/produkt eller en organisation. Det är alltså värdet som finns i något, och det är helt upp till mottagaren att avgöra vad detta värde är. Vad tänker du på när du ser en viss produkt, den där sportskon eller den där bilen till exempel? Det är varumärket.

Branding, det vill säga varumärkeshantering, är de insatser, den vetenskap och den forskning som gör för att påverka hur mottagaren sen ska känna i magen när de möter ditt företag, din tjänst eller produkt eller din organisation.

Så! Logotypen, den grafiska profilen, all er kommunikation, allt digitalt och tryckt material, till och med hur det ser ut där ni möter era kunder – det är branding.

Den bortglömda pusselbiten

De allra flesta företag och organisationer vet att brandingarbetet är en central del av dess etablering. Det är med branding vi visar vår målgrupp att vi finns för dem, det är med branding vi skapar vår trovärdighet, vårt sociala, emotionella och funktionella sammanhang. Saker som logotypen, marknadsföringen, bildvalen och färger spelar roll. Det läggs – med god grund – mycket tid och pengar på att skapa branding. Det är bra, viktigt och spännande tycker vi!

Men hur går det sen för brandingen i arbetsvardagen? Den grafiska profilen finns där, logotypen är perfekt, teamet på Marknad skapar fantastisk, varumärkesbyggande marknadsföring. Men räcker det?

Nej.

Varenda individ på en organisation är lika viktig i brandingarbetet. All kommunikation som görs i organisationens namn är lika viktig. Det där mejlet du skickade igår betyder alltså lika mycket för brandingen som det superpåkostade kampanjen ni lanserade i höstas. Den interna dragningen på kickoffen, kvartalsrapporten, offerten, företagspresentationen. Allt är branding, med den stora skillnaden att denna branding skapas inte av experterna på Marknad – utan av alla.

Det här är practical branding. Allt som skapas i arbetsvardagen av alla som arbetar på en organisation. Oavsett hur mycket hen vet eller kan om branding. Då behövs hjälpmedel, smarta verktyg och enkla lösningar – för det ska vara lätt att göra rätt.

Det är det här vi brinner för

Allt vi gör på Rehngruppen är med målet att säkra ditt företags practical branding. Vi tar er grafiska profil och er tonalitet (eller så skapar den åt dig!), och skapar mallar, smarta funktioner och produkter som säkrar att allt ni gör talar ert företags språk. Vi hjälper er att förtydliga och förbättra allt ni producerar och ser till att säkerställa att alla gör på samma sätt. Det är så ett varumärke byggs från grunden. Vi utbildar er i både mjukvaran och funktionerna, eller varför inte passa på att utbilda er i presentationsteknik och mottagarpsykologi, lära er göra fantastiska infografiker som uppdaterar data i realtid eller gå en kurs i bildspråk?

Vi vet att mottagaren inte gör skillnad på de olika sätten hen möter ert varumärke. Se till att det inte finns någon skillnad heller!

 

 

se våra kundcase
Hitta inspiration och få nya visioner med några exempel från andra företag och deras lösningar!
kontakta oss
Nyfiken på vad vi kan göra för ert företag? kontakta oss så berättar vi mer!
Våra lösningar
En knapp till egna bildbanken och de designade mallarna, en direktöverföring av data från Excel till PowerPoint eller en ikonbank? Vi har lösningarna!