Webbdirektivet, det vill säga regelverket kring tillgänglighetsanpassning, är ett lagkrav som syftar till ökad digital tillgänglighet.
Det innebär att alla användare, oavsett förutsättningar, ska kunna ta till sig informationen i ett dokument och använda dess funktioner.
Vi hjälper er skapa tillgänglighetsanpassade mallar i Microsoft Office, anpassar er grafiska profil och utbildar er personal kring skapandet av tillgänglighetsanpassade digitala produker.
För dig som arbetar inom kommunal verksamhetKundcaseOroar du dig för att ni inte klarar lagkraven för tillgänglighet? Ingen fara!
Skicka dina dokument till oss, så granskar vi dem helt kostnadsfritt! Inom två arbetsdagar får du en rapport med eventuella anmärkningar - helt gratis. Självklart får du tillsammans med rapporten också ett kostnadsestimat på nödvändiga korrigeringar ifall du väljer att ta hjälp av våra experter.
Vi utgår från WCAG 2.1 vid granskning av dina dokument!
Se till att ha större radavstånd, kortare textrader, dela gärna upp stycken och sätt underrubriker.
Ett skärmläsningsverktyg läser inte upp det som ligger i sidhuvud eller sidfot. Information som ligger här måste därför plockas ut och placeras som en del av textflödet. Men det räcker att göra det på första sidan.
Med hjälp av funktionen Kontrollera tillgänglighet under fliken Granska kan du skanna igenom dokumentet och se vad Microsoft hittar som du kan förbättra. Loggen som kommer upp i höger kant på skärmen visar bl.a. vilka objekt som du måste tagga med alternativtexter.
Du kan också få förslag på radavstånd för att lättare kunna följa texten på raden.
För mer information från Microsoft om funktionen Kontrollera tillgänglighet kan du följa länken.
Om du använder de inbyggda rubrikformaten känner uppläsningsverktygen igen att det är just rubriker texten avser och då behöver du inte märka rubriken på annat sätt.
Gör grafiska anpassningar såsom färgval och hög kontrast. Tänk på att lägga in alternativtext till allt som inte är text. Beskriv bilder, diagram och figurer för de som inte kan se dem.